O medovině
TRADIČNÍ ŘEMESLO
Věci děláme postaru.
Základem je šetrné včelaření a původní receptury. Lahodná chuť vzniká za pomoci vinných kvasinek a
6týdenního kvašení.
Příběh inspirativní chuti
Jedny z těch nejlepších alkoholických nápojů pro vás připravujeme již tři generace.
Pivo a medovina nám jdou nejlépe. Čas od času ale představíme i netradiční novinky nebo inovativní kombinace našich produktů.
Tajemství naší jemné originální chuti je výsledkem poctivé řemeslné práce, původních receptur, pečlivě vybraných bylin a především prvotřídní kvality medu našich vlastních včel.
Jsme rodinná firma a od roku 2002 jsme pro vás připravili již 11 originálních medovin a v pivovaru Podlesí také přes 10 druhů piv. Další oblíbený nápoj z naší dílny je keltská Korma (kombinace medoviny a piva) a také novinka Mudu. Jde o prvotřídní medovinu kombinovanou s exotickým plodem yuzu.
Víte, že...
Přírodní medoviny bez chemických přídavků mění své barevné a chuťové vlastnosti s každým rokem stejně jako ročníky dobrého vína?
Protože používáme jenom vodu a med vlastních včel, má naše medovina každý rok své nové osobité kouzlo. Naše recepty jsou stále stejné, to jenom med se nám mění pod včelami.
FAQ k medovině:
-
Co je medovina? Medovina je alkoholický nápoj vznikající kvašením roztoku medu a vody, případně s bylinkami, kořením či ovocem.
-
Jak se vyrábí? Smíchá se med s vodou (a případně kořením/ovocem), zakvasí se ušlechtilými kvasinkami a po prokvašení se nápoj vyčeří a zraje.
-
Jaký má obsah alkoholu? Nejčastěji 10–14 % obj., perlivé styly mohou mít o něco méně, fortifikované nebo „medové likéry“ více.
-
Je medovina vždy sladká? Ne. Existují styly suché, polosuché, polosladké i sladké. Sladkost určuje zbytkový cukr po kvašení.
-
Jaké styly medoviny existují? Tradiční (jen med a voda), kořeněná/bylinková (metheglin), ovocná (melomel), šumivá/perlivá, sudová (zrání v dubu).
-
Z jakého medu je vyráběná a ovlivňuje to chuť? Používá se květový, medovicový nebo jednodruhový med. Druh medu výrazně ovlivní aromatiku i chuť (květový bývá lehčí, medovicový tmavší, kořenitější).
-
Obsahuje lepek? Ne, medovina je přirozeně bezlepková.
-
Je veganská? Ne, protože je vyrobená z medu (včelí produkt). Pro vegetariány je obvykle v pořádku.
-
Může medovina obsahovat alergeny? Lidé alergičtí na med/pyl by měli být opatrní. Vzácně se může vyskytnout přírodní sediment – není závadou.
-
Je pasterovaná nebo nefiltrovaná? Záleží na výrobci. Nefiltrovaná/pasterovaná medovina může mít plnější vůni, ale i jemný zákal.
-
Jak medovinu správně servírovat? Tichá suchá/polosuchá: 10–12 °C. Polosladká/sladká dezertní: 12–14 °C. Perlivá/šumivá: 6–8 °C. Sklenice na víno nebo flétna (u perlivé).
-
Lze medovinu ohřát? Ano, na 55–60 °C (nevařit). Ideální pro zimní varianty se skořicí, hřebíčkem či citrusovou kůrou.
-
S čím medovinu párovat? Sýrům (kozí, modré), dezertům (jablečné koláče, štrúdl), pečené drůbeži, pikantním a kořenitým jídlům, paštikám a foie gras (u sladších stylů).
-
Jak medovinu skladovat neotevřenou? V chladu a temnu, ideálně 8–15 °C. Ne na přímém slunci. Se šroubovým uzávěrem nastojato, s korkem klidně naležato. Trvanlivost běžně 2–5 let, některé šarže i déle.
-
Jak dlouho vydrží po otevření? Tiché styly v lednici 1–4 týdny (sladší často déle), perlivé 1–3 dny. Po každém nalití lahev uzavři.
-
Může medovina dále zrát v láhvi? Ano, zejména sladší a sudové styly. Suché, lehké medoviny jsou určené spíše k dřívější konzumaci.
-
Je rozdíl mezi medovinou a „medovým likérem“? Medovina je kvašený nápoj z medu. Medový likér bývá doslazovaný a často fortifikovaný destilátem, má vyšší alkohol a viskóznější charakter.
-
Kolik má kalorií a cukru? Orientačně 70–120 kcal/100 ml dle stylu. Zbytkový cukr se může pohybovat zhruba od 10–120 g/l (suchá vs. sladká).
-
Co dělat, když se objeví zákal nebo krystalky? Jemný sediment či krystalky nejsou závadou. Vychlaď a lahev před naléváním opatrně postav; případně přeceď.
-
Lze medovinu používat v koktejlech a kuchyni? Ano. Skvěle funguje v koktejlech (spritz s medovinou, medovina + tonic, s citrusy a bylinkami) i v kuchyni (glazury, marinády, dezerty).
-
Pro koho není vhodná? Pro nezletilé, těhotné a řidiče. Konzumuj zodpovědně.